Nový křížek v Pacově

           

Česká krajina je bohatá na drobné sakrální památky. Procházíte-li se po jejích cestách, setkáváte se s kříži, křížky, kapličkami a zvoničkami nejrůznějšího stáří a původu. Místní kroniky zaznamenávají původ těchto staveb. Stavěly se z důvodu ochrany obce, poděkování za uzdravení či jako kající skutek za provinění. Často jsou i mimo civilizaci ozdobené květinami či zapálenou svíčkou. Kolemjdoucí může postát, zklidnit své tempo, odpočinout si, zamyslet se či obdivovat práci lidských rukou.

Proč nový křížek v Pacově?

V roce 2019, resp. 2020 jako by se svět obrátil naruby. Ze všech stran se na nás hrnuly a hrnou vesměs negativní informace. Covid, počty zemřelých, strach a děs. Válka na Ukrajině, energetická krize a krize, které budou následovat.  Ano, žijeme v nějaké době, v jakémsi zmatku. Naši předci na tom nebyli jinak. Také si žili a museli žít své životy.

Kéž pohled na tento pískovcový monument plzeňského kameníka Lukáše Řezníčka udělá radost kolemjdoucím a promluví třeba těmito slovy:

„Každý den je originální…Prožijme ho v radosti…Važme si každého okamžiku… Nenechme se ubít starostmi… Pomáhejme potřebným a nemysleme jen na sebe. Važme slova, hlaďme slovy a neubližujme jimi…Nežijme podle rad internetu a nemysleme podle médií. Žijme si své životy“.

Poděkování patří Osadnímu výboru Pacov a Ing. Věře Krejčové za financování projektu.

Podobný pískovcový křížek můžete vidět na Myšlíně nedaleko Mnichovic, kde jsem se inspirovala. Vytesané Tau symbolizuje patrona ochránců přírody a zvířat sv. Františka z Assisi.

Osazen byl neplánovaně 17. listopadu 2022. Zajímavá souhra.