Invazivní rostliny v Říčanech – reakce na článek

V lednovém vydání Říčanského kurýra vyšel příspěvek Okrašlovacího spolku „Invazivní rostliny v Říčanech“. Pojednával o úspěšném tažení proti křídlatce a jako další úkol stanovil boj s trnovníkem akátem. A pochopitelně jsme se dozvěděli, proč je nežádoucí i důvody proč je třeba jej vymýtit.

Záporné vlastnosti akátu jsou známé. Dominance tam, kde se rozšíří i jeho těžké odstraňování. Akát má ale také řadu pozitivních vlastností, pro které byl dovezen. Je nenáročný, má trvanlivé a vysoce výhřevné dřevo odolávající hmyzu a houbám i vodě. Má rychlý růst, schopnost zpevňovat volnou půdu a odolává znečistěnému ovzduší a zasolování. Akát není náročný na vodu. Dřevo se využívá jako velmi kvalitní palivo, pro kůly do vinic, na nábytek nebo stavbu lodí. Najdeme ho v mnoha parcích.

Pro přírodu a hmyz má ale největší význam jeho bohaté květenství, poskytující velké množství pylu a je i významnou medonosnou rostlinou. Právě nedostatek rozmanitosti pylové nabídky pro hmyz pomáhá řešit.

Ano, akát je nepůvodní invazivní druh, na který je třeba dávat pozor. Je ale u nás pěstován přes 400 let a myslím, že jej lze považovat za součást naší rozmanité přírody. Je řada míst, kde neškodí a přírodě přináší užitek. A bohatě rozkvetlé stromy nevypadají nádherně?

F. Lehovec, předseda ZO ČSV Říčany 

(zveřejneno: Říčanský kurýr únor 2019)